Swedish gravel adventure-planering

Om äventyrsresan ….

Du bör ha vana av att köra på grusvägar och att tillbringa hela dagen på MC sadeln. Vi kommer att köra på massor av fina småvägar och eftersom vi kommer att ha packning med oss är det mera att betrakta som grustouring än grusbus. Det innebär att farten och vägvalet motsvarar ungefär som de guidade ”röda turerna” på Adventure Days.
Körningen kommer att ske enligt cornermanprincipen så att alla alltid har en vägvisare samt att det blir variation i ledet, så att det inte blir en snabb och en långsam grupp. Som turledare strävar jag efter att hålla ner ”gummisnoddseffekten” så därför försöker jag att hålla en jämn fart. Vi kör aldrig längre körpass än max 10 mil innan vi tar en paus, kortare eller längre beroende på om det är dags för tankning, fika eller lunch. Det går tyvärr inte att helt undvika asfalt, men vi undviker de stora vägarna och det blir absolut ingen vajer- eller Europaväg med stressade bilister. Det är som sagt ingen tävling, det är ett gemensamt äventyr och en liten baktanke är att ni deltagare ska bli bättre på grusvägskörning efter den här resan.

Lämplig motorcykel är en modell som är lämplig för grusvägar och som du känner dig komfortabel med på grusvägarna – just det vägarna, det blir bara vägar för vi kan ju inte släpa ut tunga fullastade motorcyklar i bottenlösa surhål. Apropå det så rekommenderas nabbdäck som Continental TKC80 eller Pirelli MT21 men det är inget krav. Själv kommer jag att köra med Pirelli MT21 🙂

Grova däck som Michelin Anakee, Metzeler Tourance, Heidenau K60 och liknande fungerar också bra. Men har man inte nabbdäck gäller det att vara extra försiktig när man ska korsa en gräsbevuxen mittsträng etc. men det vet ni säkert redan.
Motorcykeln bör även ha bränsle för att klara upp till 20 mils körning mellan mackarna.

Vi ska bo i vandrarhem och i campingstugor. Om det är små 4-bädds campingstugor så blir vi max 2 personer, eftersom vi måste få plats med all MC-utrustning mm.

I större stugor får vi dock plats 4 personer.

Vad gäller campingar så finns toalett och dusch i servicehus.

Lite om själva resan:

På fredag eftermiddag eller kväll den 10 juni träffas vi vid Ockelbo vandrarhem och inleder med lite information om dagarna som kommer.

… sen går vi till Atalanta pizzeria och äter något som vi sköljer ner med öl eller vatten och bekantar oss mera med varandra. Efter det går vi tillbaka till vandrarhemmet och kryper till kojs.

Lördag: Väckning redan 07:00, därefter frukost och packa hojar mm. Klockan 09:00 ska alla vara klara för avfärd med de fulltankade hojarna, men strax innan avfärd tar vi ett snabbt förarmöte så att ni har chansen att ställa den där sista frågan som ni har grubblat på hela natten 🙂

Vi börjar med att köra norrut och ska bl.a. passera Ålsundets bro som fortfarande inte finns på kartan.


Efter den hemliga bron kör vi vidare på småvägarna.


Vi kommer att ta en kort paus vid Herrevadströmmen, för att göra ett besök på Sveriges minsta museum.

Den andra natten kommer vi att tillbringa i campingstugor på Camp Viking.

Den 13: juni ska vi köra den biten av Vildmarksvägen som går över Stekenjokk. Men eftersom vägen inte öppnar förrän den 6:e juni kan det fortfarande vara höga snödrivor från Klimpfjäll till Leipikvattnet.

Hoppas att de är klara med snöröjningen när vi kommer körandes 🙂

Efter körningen på Vildmarksvägen kommer vi till Gäddede där vi ska övernatta. Sen blir det frukost, tanka hojarna och ut på gruset igen ….. 🙂
Planen är just nu att vi ska övernatta vid Dammåns camping som har bra stugor. Men de håller på och byter ägare, så jag har inte fått bokningen bekräftad ännu.

Ett fint ställe vid vattnet.

De har bra mat och god öl i restaurangen också.

Efter övernattningen där gasar vi vidare på småvägar över Flatruet.



…. sen ska vi köra ….. nej nu tänker jag inte avslöja mera ……..  Åk med så får du veta 🙂

Ruttbeskrivning:

  • Dag 1. Ockelbo – Gällö.
  • Dag 2. Gällö – Hoting.
  • Dag 3. Hoting – Gäddede.
  • Dag 4. Gäddede – Östersund.
  • Dag 5. Östersund – Hede
  • Dag 6. Hede – Kungsgården

Utrustning som du måste ha med:

  • Ett campingkit med matdosa, mugg och bestick.
  • Trangiakök eller att du bokar plats i polarens Trangia- eller campingkök. Jag och sweepern har 2 lediga platser i våra kök.
  • Nödproviant. Alltså en omgång mat som du lätt kan ordna med campingköket. Jag kommer t.ex. att ha en burk Chili con carne längst ner i väskan, som är bra att ha om någon etapp över fjället drar ut på tiden. Några punkteringar är allt som behövs för att missa lunchen, men om det inte behövs blir nödprovianten en perfekt lunch den sista resdagen 🙂

  • Vatten! Varje person bör se till att ha tillgång till minst ca. 2 liter friskt vatten varje dag. Behövs till kaffe och eventuell matlagning.
  • Sänglinne som lakan, påslakan och örngott alternativt en tunnare sovsäck.
  • Underkläder för en vecka.
  • Ombyte typ jeans, tröja och vanliga skor att ha på kvällen.

Bra att ha:

  • Ett tunt rep eller något så att du kan hänga upp de eventuellt blöta MC-kläderna på tork.
  • Camelbak.

Kostnaden är 6000 kronor inklusive moms och anmälningsavgift på 500 kronor. Max antal deltagare på resan är 10 personer + en turledare och en sweeper. Alltså blir vi max 12 personer 🙂 I kostnaden ingår ca. 175 mil guidning under 6 kördagar, 6 övernattningar i vandrarhem eller campingstugor med frukost som vi tillreder gemensamt bestående av ägg, yoghurt, müsli, bröd med tubost i diverse olika smaker samt kaffe eller te.

All övrig mat som lunch och middag betalar var och en själva. (Eventuellt ingår ett par luncher som vi tillagar gemensamt på egna campingkök)

Anmälan / betalning:

  • En anmälningsavgift om 500 kronor skall betalas in vid anmälan. Som bekräftelse får du ett svar via e-post, där du även får lösenordet till den lösenordsskyddade deltagarlistan.
  • Om resan blir fullbokad kan du ändå anmäla dig till resan, och blir då placerad i en reservlista när du betalat in anmälningsavgiften. Vid en eventuell avbokning från den aktuella resan, kontaktar vi den som står först i reservlistan. Om du inte får plats på resan återbetalas anmälningsavgiften.
  • Slutbetalning, dvs. resterande belopp ska vara oss tillhanda senast 10 dagar innan avresedatum.

Avbokningsregler:

  • Avbokning innan slutbetalning  av resan kan ske mot en administrationsavgift på 500 kr, dvs. anmälningsavgiften.
  • Om avbeställning sker inom 10 dagar före avresa ska resenären betala hela resans pris.
  • Om du får förhinder under de sista 10 dagarna när du redan har betalt resan har du alltid rätt att överlåta (sälja vidare) till någon kompis eller till någon på reservlistan. Detta enligt punkt 5.1 i Konsumentverkets allmänna villkor.
  • Vid färre antal deltagare än 6 personer på en resa, förbehåller vi oss rätten att ställa in resan. Om en resa ställs in på grund av för få deltagare, återbetalas hela beloppet för arrangemanget (anmälningsavgift och resterande belopp).

Avbeställning- och reseförsäkring:

  • Du måste ha en egen avbeställning- och reseförsäkring för denna resa. ”I alla hemförsäkringar ingår en reseförsäkring som gäller i 45 dagar och den räcker oftast om du ska på en vanlig semesterresa. Hemförsäkringarnas reseskydd ger ersättning för de viktigaste skadehändelserna som kan inträffa på en resa, till exempel för sjukvårdskostnader om du blir akut sjuk eller råkar ut för ett olycksfall. Dessutom för sjuktransport hem om det blir nödvändigt. Akut tandvård kan också ersättas upp till ett visst belopp. I grundskyddet ingår också alltid ett egendomsskydd som ger ersättning för stölder upp till ett visst maxbelopp.
    Har du ingen hemförsäkring, kan du köpa en separat försäkring som innehåller motsvarande skydd.”
    Läs mer på www.konsumenterna.se eller kolla med ditt försäkringsbolag.

Oförutsedda händelser:

  • Vi betalar inte kostnader som orsakas av deltagares bristande kondition eller andra personliga omständigheter. Om deltagare avbryter en resa lämnas inte avdrag på deltagaravgiften. Våra guider har rätt att ändra färdväg, övernattningsställen, transporter och tidtabeller på grund av händelser som ligger utanför vår kontroll.

Resevillkor och resegaranti:

hojresor.se använder De allmänna resevillkoren som är överenskomna mellan Researrangörsföreningen i Sverige och Konsumentverket och har ställt lagstadgad resegaranti hos Kammarkollegiet.

Arrangör:
hojresor.se
Magnus Andreasson
Norrbergsvägen 5
812 40 Kungsgården


Välkomna 🙂


Borttaget anmälningsformulär.

Kommentera via Facebook

Comments are closed.